Mimaki toont baanbrekende 3D-printer met meer dan 10 miljoen kleuren op Formnext 2019


Mimaki Europe grijpt Formnext 2019 aan om zijn expertise op het gebied van full-colour 3D-printen te demonsteren. Bezoekers van de beurs, die van 19 tot 22 november in Frankfurt wordt gehouden, kunnen een breed scala aan toepassingen bekijken in Hal 12.1, stand B99. Denk aan fotorealistische prototypes of modellen, die geprint zijn met de 3DUJ-553 full-colour 3D-printer van Mimaki, die meer dan 10 miljoen kleuren natuurgetrouw kan repliceren.

De Mimaki 3DUJ-553 3D-printer wordt live in actie op Formnext gedemonstreerd, en stelt bureaus, ontwerpers en productontwikkelaars in staat om natuurgetrouwe onderdelen te printen met levendige kleuren en nauwkeurige details. De printer is in verschillende branches te gebruiken en onder andere geschikt voor het produceren van prototypen van auto’s, architecturale modellen en luxe verpakkingen. Diverse voorbeelden hiervan zijn op de stand van Mimaki te zien.

Mimaki bouwt met zijn 3D-printer op de kleurenexpertise die het gedurende zijn rijke geschiedenis in 2D-printen heeft geperfectioneerd. Dit resulteert in consistente en herhaalbare resultaten, waarbij een on-screen ontwerp vlekkeloos en natuurgetrouw in het echt wordt gerepliceerd. Mimaki heeft ook een heldere inkt ontwikkeld, waarmee transparante en semi-transparante kleuren geprint kunnen worden. De 3DUJ-553 3D-printer kan in lagen van 19, 22, 32 of 42µm printen, en levert zeer fijne details en gladde oppervlakken. Door het gebruik van wateroplosbaar support-materiaal blijven alle details ook behouden tijdens de nabewerking van een geprint object.

“De nauwkeurigheid en glans van het brede scala aan kleuren maken zeer opwindende toepassingen mogelijk,” zegt Jordi Drieman, specialist in 3D-toepassingen bij Mimaki. “Dit product is ideaal om modellen en prototypes te maken voor diverse industrieën. Het is de perfecte printer voor merken die levensechte productprototypes of luxe verpakkingsvoorbeelden maken, planners die architecturale modellen produceren, scholen die educatieve modellen nodig hebben, of entertainmentbedrijven die levensechte beeldjes creëren.”

Bezoekers van Formnext kunnen verder leren van de ervaringen van het Nederlandse 3D-printbedrijf Marketiger. Het bedrijf gebruikt de 3DUJ-553 onder andere om full-colour beeldjes en maquettes te maken, die zijn gebaseerd op 3D-scans van mensen. Een groot percentage van de duizenden beeldjes die jaarlijks door Marketiger geprint worden, zijn bezoekers van het miniatuurpark Madurodam. De toeristische attractie in Den Haag heeft een 3D-scanner waarin bezoekers zich als miniatuur kunnen laten vereeuwigen. Maikel de Wit, oprichter van Marketiger: “Deze 3D-technologie van Mimaki is uniek in de markt. Het is een uiterst betrouwbare en eenvoudig te bedienen machine, die miljoenen kleuren afdrukt met een basismateriaal dat sterk is en modellen oplevert met extreem realistische kleuren. Onze klanten zijn niet alleen onder de indruk van de levendige kleuren, maar ook van de duurzaamheid van de beeldjes.”

Om klanten te helpen hun winstgevendheid te vergroten, kondigt Mimaki op Formnext een nieuw prijsmodel aan voor de print- en support-materialen voor de 3DUJ-553 3D-printer. Sinds de lancering van zijn 3D-printtechnologie verbetert Mimaki de efficiëntie van de productie van verbruiksgoederen en supply chain management. Het nieuwe prijsmodel is hierdoor mogelijk. Mimaki produceert zijn eigen 3D-inkten, waardoor het 3D-geprinte modellen van de hoogste kwaliteit kan leveren en de technologie toegankelijker kan maken voor ontwerpers en fabrikanten. Prijzen kunnen op de Formnext stand besproken worden met het Mimaki salesteam.

Mimaki’s 3D-portfolio bevat daarnaast ook de 3DFF-222 3D-printer, een co-branded product samen met Sindoh. Dit is een in-house tool voor ontwerp en productie dat gebruik maakt van Fused Filament Fabrication (FFF), waarmee prototypen en onderdelen voor eindgebruik worden geproduceerd, zoals mallen en driedimensionaal reclamemateriaal. Om te garanderen dat modellen robuust zijn en niet kromtrekken, drukt 3DFF-222 af met PLA-materiaal. Het maximale printoppervlak bedraagt 210mm x 200mm x 195mm (BxDxH) en de machine kan op afstand via een app gevolgd worden.

“We verwachten dit jaar weer een mooie show op Formnext,” voegt Drieman toe. “Bij Mimaki zijn we er trots op dat onze klanten centraal staan in ons bedrijf. We laten niet alleen zien wat er met onze 3D-technologie bereikt kan worden, maar er zullen ook de nodige sales-partners aanwezig zijn om aantrekkelijke prijsopties te bespreken.”

share: