5 unieke mogelijkheden van de Mimaki 3DGD-1800 grootformaat 3d-printer

3DGD-1800

Discover how to produce large-scale 3D objects at unrivalled production speeds

Wie dacht dat 3d-printen beperkt was tot kleine objecten, heeft het mis. De nieuwe Mimaki 3DGD-1800 3d-printer is in staat om 3d-prints te maken tot maar liefst 1,8 meter hoogte. Maar dat is niet alles: de printsnelheid is ongeëvenaard. Interessant? Lees dan vooral verder en ontdek de vijf unieke mogelijkheden van deze grootformaat 3d-printer!

1. Levensgrote 3d-objecten printen
Je komt zelden 3d-printers tegen waarbij je fysiek op het printbed kunt gaan staan, maar het kan met de nieuwe Mimaki 3DGD-1800. Deze reusachtige machine kan gebruikt worden om levensgrote objecten te printen met een hoogte van maximaal; 1,8 meter, en bovendien met een zeer hoge snelheid. Door een ontwerp op te splitsen in kleinere delen is het zelfs mogelijk om nog grotere objecten te produceren. Dit opent tal van nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen en realiseren van unieke grootformaat 3d sign & display toepassingen, die met traditionele Fused Filament Fabrication (FFF) printers onpraktisch en tijdrovend zouden zijn.

2. Supersnelle productietijden door gel-technnologie
Een van de grootste voordelen van deze machine is de productiesnelheid. Door de gebruikte ‘gel dispensing’-technologie is het mogelijk om een object van 1,8 meter hoog in slechts zeven uur te printen. De reden hiervoor is dat deze MG-100 gel, in tegenstelling tot FFF-printers, niet eerst gesmolten te worden, maar vloeibaar is en tijdens het printproces door UV-licht wordt uitgehard. Daarnaast kan de productiesnelheid aangepast worden door met drie verschillende kwaliteitsniveaus te werken: normal, quality en high resolution, afhankelijk van de gewenste printsnelheid en de grootte van de printkop. De gel is verder doorzichtig, waardoor de geproduceerde objecten standaard van binnenuit verlicht kunnen worden.

3. Twee objecten tegelijk
Alsof de hoge printsnelheid en het reusachtige printvolume nog niet genoeg waren, is de Mimaki 3DGD-1800 voorzien van maar liefst twee onafhankelijk werkende printkoppen. Met deze dual-head configuratie kun je twee verschillende objecten tegelijk printen, zelfs met twee verschillende printkoppen, bijvoorbeeld met een diameter van 1,8 of 2,6 millimeter. Hiermee bespaar je kostbare productietijd, en daarmee uiteraard ook kosten.

Check out the 3DGD-1800

4. Holle structuren printen zonder support
Nog een unieke mogelijkheid van deze printer is het printen van holle objecten zonder support-structuren. Hiermee bespaar je gel en productietijd, en de geprinte objecten worden er lichter door, waardoor je ze makkelijker kunt vervoeren. Ook helpt het om ze eenvoudig van binnenuit te kunnen verlichten. De machine kan printen tot een overhang van 50 graden, zonder dat er support nodig is. Ook bij het afsluiten van de bovenkant van een object is er daarom geen support-structuur nodig. Om de holle vormen meer stevigheid te geven, kunnen ze gevuld worden met PU-schuim.

De software van Mimaki richt zich in de eerste plaats op printen zonder support-structuren. Je kunt dit wel aanzetten en daarbij eenvoudig switchen tussen het plaatsen van support-structuren aan de binnen- en buitenkant van het object. Dit is ideaal voor het maken van mallen, bijvoorbeeld om een betonnen afdruk te maken, omdat het support-materiaal dan geen invloed heeft op de vorm van de gietmal, maar wel gebruikt kan worden om de buitenkant te verstevigen.

5. Nieuwe toepassingsmogelijkheden
Het mag duidelijk zijn dat de Mimaki 3DGD-1800 een unieke machine is die sign & display-bedrijven talloze nieuwe mogelijkheden geeft om hun klanten van indrukwekkende nieuwe producten te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan levensgrote 3d-geprinte Point-of-Purchase (POP)-displays of standbeelden en maquettes voor etalages of evenementen. De printer is echter ook uitermate geschikt voor full-size prototyping, interieurontwerp en het produceren van filmrekwisieten voor set design.

Het mooiste is wellicht nog dat deze 3d-printer naadloos aansluit op het bestaande portfolio van Mimaki 2D-printers. Door beide technieken te combineren, kunnen de 3d-geprinte objecten verder verfraaid en gedecoreerd worden om tot uitzonderlijke eindresultaten te komen.

share: