Vijf tips om binnenhuisdecoratie te verbeteren met digitaal printen

Digitaal printen wordt steeds toegankelijker en betaalbaarder. Dit leidt tot een toename van diensten rond on-demand printing en in het bijzonder voor binnenhuisdecoratie. Dit zijn vijf inspirerende manieren om digitale printtechnologie te gebruiken voor het verfraaien van een woning of zakelijke omgeving.

Mark Sollman, Application Manager bij Mimaki

Zoals bij veel innovatieve technologie duurt het aanvankelijk even voordat we volle potentie ervan erkennen en herkennen. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van de iPad in 2010. Iedereen vroeg zich toentertijd af wie er zat te wachten op zo’n grote iPhone, maar sindsdien zijn meer dan 350 miljoen iPads verkocht, en een veelvoud daarvan aan tablet-computers van andere merken. In 2010 hadden we moeite om de brede toepassingsmogelijkheden van de tablet te herkennen, maar in 2018 geldt hetzelfde voor digitaal printen. De essentie van de techniek is duidelijk, maar wat kun je er nu concreet mee? Hoog tijd dus om eens een paar inspirerende voorbeelden uit te lichten van innovatieve digitale printtoepassingen die een revolutie betekenen op het gebied van binnenhuisdecoratie.

1. Behang

Wellicht de meest voor de hand liggende toepassing van digitaal printen voor binnenhuisdecoratie is behang. Lange tijd had behang een wat oubollig en ouderwets imago, maar nieuwe, moderne ontwerpen en on-demand digital printing hebben daar verandering in gebracht. Hierdoor is het behang de laatste jaren weer helemaal terug van weggeweest. Leveranciers kunnen tegenwoordig behang leveren in werkelijk elk ontwerp, zowel op basis van eigen ontwerpen of volledig naar de specificaties van klanten. Wil je behang met een specifieke foto, kleurpalet of misschien zelfs voorzien van een bepaalde structuur of materiaal? Het is allemaal mogelijk met zowel een sublimatie-, latex- of UV-printtechniek.

2. Stoffering

Digitaal printen en stoffering zijn een gouden combinatie. Niet langer hoeft het ontwerp van een stof generiek en voor massaproductie geschikt te zijn. Stoffen kunnen on-demand geprint worden op alle mogelijke stoffen (zelfs zijde!) met elk mogelijk ontwerp en in een willekeurige oplage. De toepassingsmogelijkheden zijn hierdoor eindeloos en bovendien betaalbaar. Denk aan unieke gordijnen, bekleding van stoelen en banken, beddengoed en kussens. De stoffering hiervoor kan precies ontworpen worden om qua kleurstelling of print perfect aan te sluiten op de wensen van een binnenhuisarchitect. De nieuwste digitale sublimatie-printtechnologie produceert bovendien zeer levendige kleuren, waardoor zelfs felle tropische kleuren uitstekend tot hun recht komen.

3. Glas

Als we het hebben over decoratief glas, dan denken de meeste mensen wellicht aan glas-in-loodramen. Met dank aan UV-uithardbare printtechnologie kan er nu op steeds meer materialen geprint worden, waaronder glas! Een bijkomend voordeel van deze techniek is dat de geprinte ontwerpen kras- en waterbestendig zijn, en in de loop der tijd niet vervagen. Dit klinkt leuk, maar gaan we nu dan massaal een soort glas-in-loodramen printen? Nee, ook al is dat zeker een heel interessante toepassing. Glas hoeft namelijk niet altijd functioneel in een raam te passen. Glazen panelen kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om kunstzinnige of moderne draai te geven aan architectuur of binnenhuisontwerp. Zo kan op standaard glas, of zelfs gestructureerd glas, geprint worden in meer dan tweeduizend transparante of dekkende kleuren. Een badkamer, vergaderruimte, kantoor, hotellobby of gevel kan hiermee compleet getransformeerd worden.

4. Tegels

Naast glas is het met de UV-printtechnologie mogelijk om keramieken tegels te printen. Dit biedt ongelofelijke nieuwe kansen om volledig zelf ontworpen vloer- en wandtegels te printen voor keukens, badkamers, zwembaden of om een complete muurschildering te creëren. Printen kan on-demand, waardoor een ontwerp probleemloos over meerdere tegels, of zelfs een hele wand, verdeeld kan worden. Hiermee wordt het volgende niveau ingeluid op het gebied van binnenhuisarchitectuur voor dit soort ruimtes. En ten slotte nog een andere, herkenbare toepassing: heb je voor een bepaald project tegels nodig die niet meer leverbaar zijn? Nu kunnen die alsnog op aanvraag in een kleine oplage gereproduceerd worden.

5. Hout

We begonnen met de meest voor de hand liggende toepassing van digitaal printen, en eindigen met misschien wel de meest verrassende: hout. Voor wie van een meer rustieke, landelijke sfeer houdt in een woning of zakelijke omgeving kan met de UV-printtechnologie namelijk ook eenvoudig op hout geprint printen. Dit kan met kleine objecten of panelen, maar er zijn ook grootformaatprinters waarmee direct op een volledige deur geprint kan worden! Dit geeft restaurants, cafés of hotels nieuwe mogelijkheden om unieke bedrukte houten elementen in hun binnenhuisontwerp op te nemen. Zonder digitale printtechnologie zou dat vrijwel onmogelijk en onbetaalbaar zijn, mede door het vele vereiste handwerk.

share: