In het nieuws: Eerst Mimaki UV Fair Succesvol

Mimaki UV Fair 2014

11-12-2014
mimaki-uv-fairMimaki Europe organiseerde op 9 december de Mimaki UV Fair in haar showroom in Diemen. Circa 80 deelnemers uit Nederland en België werden bijgepraat over de ontwikkelingen van uv inkten en de inzet ervan in verschillende printapplicaties. Daarnaast was er volop gelegenheid om de verschillende UV printers uit het Mimaki assortiment aan het werk te zien; van de desktop UJF-3042 tot aan de dit jaar geïntroduceerde UJV500-160 roll2roll printer, uitgerust met flexibele uv inkten. Ondanks dat de drukste ochtendspits van het jaar ervoor zorgde dat sommigen wat later binnen kwamen verliep het event verder op rolletjes. Met een welkomswoord van mr. S. Nagane, managing-director van Mimaki Europe, werd de bijeenkomst geopend.

Mimaki loopt voorop waar het gaat om het gebruik van UV-LED curing en voert in de reeks uv printers alleen nog printermodellen die met UV-LED curing zijn uitgerust. In de uitgebreide technologie update door Johan Spies, product manager Mimaki EMEA, kwamen de voordelen van LED-UV uitgebreid aan bod. Na een aantal jaren waarin Mimaki een van de pioniers was op dit terrein rusten steeds meer leveranciers hun UV printers nu uit met LED-UV in plaats van met kwikdamp UV lichtbronnen. De tijd dat de printsnelheid een serieuze bottleneck was vanwege de beperkte capaciteit van de LED lichtbronnen is voorbij. De voordelen, zoals minder verwarming van het substraat, lagere energiekosten en de meer compacte bouw van de printers, zijn gebleven. Bovendien zijn er naast harde UV inkten voor stijve plaatmaterialen nu verschillende inkten in het programma die zich ook tot 150 of 200 procent laten uitrekken zonder de hechting te verliezen. Voorafgaand aan de technologie update had marketing director Mimaki EMEA, Mike Horsten, al aangegeven dat we volgend jaar meer nieuws kunnen verwachten op het vlak van UV waarbij de afdruksnelheid verder omhoog gaat. Dit jaar is Mimaki bijzonder succesvol met de JFX200-2513, een vlakbed led-uv printer, die dankzij de compacte bouw geliefd blijkt bij signmakers die geen ruimte hebben voor een grotere printer.

Plasmatreat

Een voor veel toehoorders verrassende bijdrage kwam van Bas Buser van Plasmatreat. Dit van oorsprong Duitse bedrijf levert apparatuur voor oppervlaktebehandeling met plasma. Het bedrijf past dit succesvol toe in verschillende industrieën waar geverfd, gelijmd of geprint wordt als onderdeel van het productieproces. De behandeling zorgt ervoor dat de oppervlaktespanning wordt aangepast en de oppervlakte chemisch schoon wordt waardoor verf, lijm of inkt beter hecht. Plasmabehandeling bestaat al langer, maar Plasmatreat is erin geslaagd apparatuur te ontwikkelen die bij atmosferische druk zijn werk doet en zo kleinschalig is dat het kan worden ingebouwd in productielijnen. De apparatuur is redelijk kostbaar in aanschaf. Wie één keer per week een moeilijk verwerkbare kunststof moet bedrukken is beter uit met een coating. Maar wie volop PE, PP, WPC, gelamineerde MDF-platen of gerecycled polymeer bedrukt heeft baat bij de oplossingen van Plasmatreat. In de praktijk zijn het vooral complete productieopstellingen die ermee worden uitgerust. In ons land levert ook Bergstein zulke complete oplossingen. De apparatuur wordt steeds verder ontwikkeld. Naast activatie van materialen door de oppervlaktespanning te verhogen is er ook plasma coating mogelijk dat nog een stap verder gaat. Een nanocoating met plasmadeeltjes zorgt ervoor dat stoffen die normaal niet compatibel zijn toch aan elkaar hechten. Het is onder andere geschikt voor het bedrukken van glas met uv inkt.

Global Vacuum Presses

Sandra Peek tenslotte sprak namens het in Spanje gevestigde bedrijf Global Vacuum Presses. Dit bedrijf ontwikkelt preheating ovens voor thermoforming – het (ver)vormen van harde materialen op basis van hitte – en vacuümpersen voor het proces van sublimatie, waarbij het beeld via transferpapier in de vacuümpers wordt gesublimeerd in het harde materiaal. Sublimatie is in de meeste situaties de aangewezen weg voor een krasvast langdurig lichtecht resultaat. Maar ze liet tijden de UV Fair zien dat de flexibele uv inkten van Mimaki zich in de hittepers ook laten vervormen met de ondergrond. Het goede nieuws is dat deze inkt hogere temperaturen verdraagt zonder onbedoeld te verkleven aan de vacuümmachine.

Goed ontvangen

Na de presentaties kregen de deelnemers de gelegenheid om verschillende stand langs te gaan en toonde Mimaki zich ook met de lunch een uitstekende gastheer. Naast stands van Mimaki en Global Vacuum Presses waren er ook stands van Gravograph, Signpro Benelux (als mediapartner) en FESPA Nederland. Uit de levendige gesprekken ´s middags viel op te maken dat het initiatief bij de deelnemers goed is ontvangen. De meesten waardeerden deze UV Fair om de inhoudelijke aanpak. Het initiatief van Mimaki werd duidelijk als inspirerend ervaren.

share: