FESPA 2017 is een zinderend succes voor Mimaki Europe

Mimaki Europe sleept prestigieuze awards in de wacht en verkoopt eerste Tiger-1800B

Amsterdam, mei 2017

Mimaki meldt dat FESPA 2017 haar grootste en succesvolste deelname ooit was. Het bedrijf had er twee stands met een oppervlakte van in totaal 534 vierkante meter. Bij bezoekers leefde er belangstelling voor Mimaki’s oplossingen voor sign & display graphics, industrieel printen, 3D-printen en digitaal textieldrukken. Tegelijkertijd namen ze FESPA’s thema ter harte. Het thema “Dare to print different” bracht veel gesprekken op gang over allerlei interessante toepassingen die niet gebruikelijk zijn bij traditionele activiteiten maar waarvoor Mimaki oplossingen ideaal zijn. Denk hierbij meer bepaald aan het digitaal bedrukken van innovatieve en ongewone substraten en ondergronden.

EDP awards mimaki 2017

Erkenning was er ook. Mimaki Europe mocht tijdens de beurs twee prestigieuze (EDP) awards in ontvangst nemen:

  • De award voor beste objectprinter ging naar de Mimaki UJF-MkII Series
  • De award voor beste textielprinter in de categorie voor snelheden onder de 100 m²/uur ging naar de Mimaki Tx300P-1800 met zijn mogelijkheid om twee soorten inkt te laden.

Mimaki Europe maakte van de beurs gebruik om haar nieuwe Managing Director voor te stellen: Yuji Ikeda. Ikeda bracht eerder zeven jaar bij Mimaki Europe door, waarna hij terug naar Japan ging om er de functie van Senior General Manager of Corporate Planning op te nemen. Na een periode van meerdere jaren in Japan keerde hij terug naar Mimaki Europe om er de leiding te krijgen.

Nieuwe technologieën gedemonstreerd
“We waren vooral blij met de belangstelling die aanwezigen toonden voor de technologiedemonstratie van onze 3D-printer: de Mimaki 3DUJ-P”, zegt Ronald van den Broek, General Manager Sales bij Mimaki Europe. “De 3DUJ-P, die gebaseerd is op Mimaki’s geavanceerde UV-inkjettechnologie, creëert modellen met een hoge definitie en kan een maximumformaat van 500 x 500 x 300 mm aan. Dit is ’s werelds eerste oplossing voor werkelijk full-color modelleren met ondersteuning voor tot wel 10 miljoen verschillende kleuren, waaronder de mogelijkheid om 84% van het FOGRA39L-kleurengamma te realiseren met high definition printing.” Interessant is dat de Mimaki 3DUJ-P doorzichtige inkt voor verbluffende effecten biedt, evenals een in water oplosbaar ondersteuningsmateriaal, dat eenvoudig weggewassen kan worden. Verwacht wordt dat hij later dit jaar commercieel verkrijgbaar zal zijn.

Digital stand Fespa 2017

Van den Broek meldt dat Mimaki’s nieuwe direct-to-textile Tiger-1800B printer met hoge snelheden goed ontvangen werd. Het was de eerste keer dat Mimaki de printer met sublimatie-inkt toonde. Op eerdere beurzen had het de machine met reactieve inkt gedemonstreerd. De printer is ontwikkeld door het Italiaanse La Meccanica S.p.A., dat onlangs overgenomen werd door Mimaki. “Wat meer is,” voegt Van den Broek eraan toe, “is dat Estampados Hermanos Perez, een textielbedrijf uit het Spaanse Mataró dat ondersteund wordt door Mimaki distributeur Digidelta, de printer op de beursvloer gekocht heeft.”

In de Textile Hall, waar de snelle direct-to-textile Tiger-1800B met sublimatie-inkt centraal stond, toonde Mimaki ook de bekroonde direct-to-textile printers Tx300P-1800 en Tx300P-1800B met hun update om pigmentinkten voor textiel en dye-inkten van het sublimatietype tegelijk te kunnen laden. Zo kan met één en dezelfde printer een breed scala aan soorten textiel direct bedrukt worden, zonder de printer te moeten omstellen naar een ander inktsysteem. Deze nieuwe technologie, tot nu toe niet beschikbaar, is een doorbraak die voor productiviteits- en flexibiliteitswinst zal zorgen met deze Mimaki textielprinters. De uitgestalde voorbeelden van digitaal bedrukt textiel varieerden van kleding en accessoires tot interieurdecoratie. “In de textielmarkt,” zegt Van den Broek, “is er steeds meer vraag naar kleinere runs en personalisatie of maatwerk voor textielproducten. De Mimaki lijn van textielprinters stelt modedesigners en interieurdecorateurs in staat om snel en rendabel aan deze behoeften te voldoen met resultaten van zeer hoge kwaliteit. Gebruikers zetten de printers ook in voor sampling om de time-to-market te versnellen zonder zich op kosten te jagen.”

Textile stand Fespa 2017

Dare to print different
Van den Broek meldt verder nog dat veel bezoekers aan de stand op zoek waren naar oplossingen om op natuurlijke vezels te kunnen printen. Denk hierbij aan oplossingen zoals de Tx300P-1800 met pigmentinkt voor textiel. Bezoekers interesseerden zich bovendien voor het gebruik van digitale sublimatiebedrukkingen voor fast fashion en soft signage. “We hebben ook met veel bedrijven gesproken die momenteel processen in verschillende landen uitbesteden maar deze terug naar hun eigen land willen brengen. Door deze activiteiten in eigen huis te halen, willen ze er meer controle over krijgen”, zegt hij. “Mimaki’s zeer veelzijdige, flexibele en betaalbare oplossingen bieden een antwoord om dit doel te realiseren.”

Toepassingen in de spotlights
Bezoekers kwamen op de Mimaki stand niet alleen meer te weten over de getoonde Mimaki printers, ze ontdekten er ook een breed scala aan toepassingen die Mimaki printers kunnen produceren. Op de stand waren er toepassingen zoals beprinte notebooks, jurken, kussens en schoenen te bewonderen, om maar enkele voorbeelden te noemen. Door al deze mogelijkheden te laten zien, streefde Mimaki ernaar om FESPA bezoekers te inspireren om de uitdaging van “anders durven te printen” aan te gaan.

Van den Broek besluit: “We zijn erg blij met de resultaten die we behaald hebben op FESPA 2017. Het was onze meest succesvolle editie tot nu toe. Jaar in jaar uit blijft de beurs onze verwachtingen overtreffen. Ze biedt de perfecte kans om in contact te komen met bezoekers van over de hele wereld en te bespreken wat Mimaki kan doen om hun activiteiten naar een hoger niveau te tillen.”

share: