Mimaki kondigt unieke hybride printer aan voor flexibel textiel printen

Eén printer, twee inkten: compacte oplossing voor een instapprijs die snel en efficiënt printen mogelijk maakt op katoen, hennep, polyester en nog veel meer

Amsterdam, 6 maart 2017

Mimaki heeft aangekondigd dat haar direct-to-textile printers Tx300P-1800 en Tx300P-1800B een update krijgen om pigmentinkten voor textiel en dye-inkten van het sublimatietype tegelijk te kunnen laden. Zo kan met één en dezelfde printer een breed scala aan soorten textiel direct bedrukt worden, zonder de printer te moeten omstellen naar een ander inktsysteem. Deze nieuwe technologie, die tot nu toe niet beschikbaar was, is een doorbraak die voor productiviteits- en flexibiliteitswinst zal zorgen met deze Mimaki textielprinters.

“Een recente tendens in de textiel- en kledingmarkt is dat snelle leveringen en kleine textieldrukproducties met personalisatie of maatwerk steeds belangrijker worden. Dit nieuwe systeem is speciaal ontwikkeld als antwoord op deze behoefte aan rendabele kleine printruns van textiel voor producten of samples”, zegt Ronald van den Broek, General Manager Sales bij Mimaki Europe. “Hiermee kunnen producenten snel en eenvoudig van soort stof wisselen en voor elke stof het juiste inktsysteem kiezen. Bovendien komt er bij deze inkten geen nabehandelingsproces met watergebruik of stomen aan te pas, waardoor ze ook nog eens ecologisch duurzaam zijn.”

Tx300P-1800B
Mimaki biedt vijf verschillende soorten inkt voor het digitaal bedrukken van textiel: dye-inkt van het sublimatietype, dye-inkt van het dispersietype, pigmentinkt voor textiel, dye-inkt van het reactieve type en dye-inkt van het zure type. Bij de normale gang van zaken moet één inkt per printer gekozen worden. Nu kunnen textielproducenten de twee meest populaire soorten inkt in één enkele printer gebruiken. De direct-to-textile printers Tx300P-1800 en Tx300P-1800B maken het bijvoorbeeld mogelijk om TP400 pigmentinkt voor textiel te laden voor katoen- en hennepmaterialen en tegelijkertijd ook Sb420 dye-inkt van het sublimatietype voor polyestermateriaal. Aangezien geen van beide inktsoorten nabehandeling door middel van stomen of wassen vereist, is er geen behoefte aan een grote ruimte, een enorme hoeveelheid water of speciale expertise op het gebied van het behandelen van de bedrukte stof. Het feit dat de printer en kleurfixatieapparatuur de enige benodigdheden zijn, maakt deze instapprinters geschikt voor designers, stoffenateliers, en onderwijs- en onderzoeksinstellingen.

“Wij zijn erg enthousiast over deze doorbraak”, voegde van den Broek eraan toe. “We weten dat bij deze gebruikers de behoefte bestaat aan een betaalbare printer met een compact vloeroppervlak. Met onze unieke aanpak spelen we snel en flexibel in op deze vraag. Naarmate het digitaal bedrukken van textiel steeds meer ingeburgerd raakt, zullen installaties van deze printers in design- en onderwijsomgevingen meer mensen de mogelijkheden van on-demand textielbedrukking leren kennen. Dit zal de verdere vraag naar digitaal bedrukt textiel stimuleren.”

De details

  • Met de TP400 pigmentinkt voor textiel is er geen grote nabehandelingsapparatuur vereist. Deze inkten, die bestaan uit oplosmiddelen, pigment en bindmiddel, worden gefixeerd met warmte zonder nadelige gevolgen voor het ademende en water absorberende vermogen van de stof. Het resultaat is een prachtige print op katoen- en hennepmaterialen. Deze inkt wordt aanbevolen voor interieurstoffen, T-shirts en diverse andere kledingtoepassingen.
  • Sb420 dye-inkt van het sublimatietype is speciaal ontwikkeld voor gebruik op voorbehandelde stoffen, in het bijzonder voor polyester. De kleur wordt na het printen gefixeerd met warmte. Met deze inkten printen op polyester levert een uitstekende kleurnauwkeurigheid en reproduceerbaarheid op.
  • De Tx300P-1800 printer kan rechtstreeks printen op vrijwel elk type natuurlijke of synthetische stof en is ideaal voor dikke en geweven soorten textiel. De combinatie van zijn betaalbare prijs, snelheid en hoge kwaliteit maken hem geknipt voor het produceren van kleine runs of samples van op maat gemaakte en andere designs.
  • De Tx300P-1800B printer maakt gebruik van een innovatief geautomatiseerd transportbandsysteem dat bijzonder effectief is bij het digitaal bedrukken van moderne materialen met stretcheigenschappen. Hij print op een breed scala aan natuurlijke en synthetische stoffen en is ideaal voor de productie van mode, kleding en bekledingsmaterialen.

Het hybride inktsysteem voor de direct-to-textile printers Tx300P-1800 en Tx300P-1800B is commercieel verkrijgbaar vanaf de zomer van 2017.

share: