Mimaki innoveert het kleurafstemmingsproces met gebruiksvriendelijke softwareoplossingen

Digitale textieldruk, krachtige profilering, verbeterde PANTONE ondersteuning en meer

Amsterdam – 8 augustus 2016

Mimaki Profile Master 3 MPM3Mimaki geeft meerwaarde aan het printproductieproces met innovatieve softwareoplossingen voor de productie van accurate, schitterende kleuren die de aandacht weten te trekken in een steeds kleurrijkere wereld. Het bedrijf geeft invulling aan haar innovatieve aanpak met drie nieuwe softwareoplossingen: de Artista Textile Color Collection, Mimaki Profile Master 3 (MPM3) voor krachtige printerprofilering en RasterLink6 versie 5.0. Eén voor één zijn ze ontwikkeld om drukkers te ondersteunen bij het leveren van kleuraccurate, herhaalbare resultaten bij productie op meerdere apparaten en locaties.

Digitale textieldruk bouwt verder aan maturiteit
In de textielindustrie is er een verschuiving van analoge naar digitale productie aan de gang nu textiel- en kledingfabrikanten ernaar streven om een snellere time-to-market te realiseren, voorraden te beperken en hun flexibiliteit te vergroten. Zo kunnen ze inspelen op snel evoluerende trends. Toch blijft het kleurafstemmingsproces geen sinecure door het gebrek aan een gestandaardiseerde kleurenkaart voor kleurconsistentie van ontwerp tot productie. Mimaki vult dit gat in de markt met de Artista Textile Color Collection: een oplossing waarmee textiel- en kledingfabrikanten sneller en eenvoudiger de gewenste kleuren realiseren, zonder verspilling van de trial-and-errormethode.

“We zullen deze collectie nog verder uitbreiden”, zegt Mike Horsten, General Manager Marketing EMEA bij Mimaki. “Deze eerste versie telt 520 kleuren voor sublimatie transfer printen, waaronder in het oog springende fluorescerende kleuren, die ideaal zijn voor sportkleding en interieurstoffen. Het proces is geïntegreerd in de workflow vanaf het ontwerpen maakt het mogelijk om kleurconsistente resultaten te produceren, zelfs als de productie verspreid over meerdere locaties gebeurt.”

Het proces begint met een ontwerper die kleuren specificeert op basis van nieuwe stalen, die beschikbaar zijn voor Adobe Illustrator of CorelDRAW. Vervolgens wordt met de RIP-software RasterLink6 of TxLink3 een rasterbestand geprint op basis van het geselecteerde kleurenpalet. De implementatie van de oplossing resulteert in een standaard die niet alleen kleuraccurate beelden oplevert, maar ook gedetailleerde informatie over profielen en instellingen die gebruikt kunnen worden om de benodigde tijd voor het afstemmen van kleuren te verkorten. Dit maakt nauwkeurige kleurenreproductie mogelijk van printer tot printer en van locatie tot locatie. Deze eerste versie van de collectie is speciaal ontwikkeld voor gebruik in combinatie met de Mimaki TS300P-1800 textielprinter, die werkt met dye-sublimatie-inkten.

Snelle kleurafstemming ongeacht de mediasoort en printer
Media hebben invloed op de kleurweergave, wat het moeilijk maakt om kleuren op elkaar af te stemmen bij het gebruik van verschillende media en verschillende printers. Mimaki vereenvoudigt dit proces met de nieuwe kleurbeheersoftware Mimaki Profile Master 3 (MPM3). Hiermee realiseren gebruikers gelijkwaardige kleuren bij het printen op verschillende soorten media met één en dezelfde printer of bij het printen met verschillende printermodellen en inkten. Zo neemt de flexibiliteit van hun productieplatform in sterke mate toe, zelfs als het bestaat uit printers van verschillende leveranciers.

De software is gebruiksvriendelijk, doordat gebruikers geen speciale kennis van kleuren hoeven te hebben. Dankzij de gegarandeerd uitstekende kleurafstemming voor het hele productieplatform versnelt de software het integreren van nieuwe printers in de mix. Dit maakt het gemakkelijker om grotere jobs op te splitsen over meerdere printers of om projecten te produceren waarvan onderdelen op een scala aan printers geprint worden. Het resultaat is een kortere cyclustijd gecombineerd met een hogere kwaliteit en consistentie. Door met een colorimeter de kleuren te meten tijdens het printerkalibratieproces, blijft de integriteit van de printkleuren behouden in de loop der tijd.

RasterLink6 bevat nu de PANTONE Color Collection
RasterLink6, Mimaki’s marktleidende RIP-software voor printers, bevat nu de PANTONE Color Collection, die wereldwijd gebruikt wordt om kleurafstemming te realiseren. De toevoeging versterkt de Adobe Illustrator® compatibele DIC kleurencollectie en Mimaki’s originele kleurencollecties met onder meer metallic. PANTONE kleuren in printjobbestanden worden automatisch gedetecteerd en omgezet in gelijkwaardige kleuren voor snellere kleurafstemming op door RasterLink6 aangestuurde printers. De software bespaart tijd, beperkt afval en is gemakkelijk te gebruiken zonder dat professionele expertise noodzakelijk is.

RasterLink6 versie 5.0 biedt ook de mogelijkheid om een gemeten kleur in te stellen als vervangingskleur, waardoor het proces minder stappen telt. Veelgebruikte kleuren zijn op te slaan in een aangepaste kleurencollectie, waar ze snel terug te vinden zijn. Ook handig is dat deze nieuwste versie het mogelijk maakt om snijtekens te creëren voor FOTOBA snijmachines. De tekens zijn eenvoudig via de RasterLink6 gebruikersinterface te plaatsen zonder gebruik te hoeven maken van andere ontwerpsoftware.

“We zijn enthousiast over deze ontwikkelingen”, besluit Horsten. “Zoals steeds is het ons doel om de markt oplossingen aan te reiken die niet alleen de productie van onze klanten vereenvoudigen maar tegelijkertijd ook hun winstgevendheid verbeteren. En dit is precies wat deze drie nieuwe softwareoplossingen doen.”

share: