Mimaki lanceert doorbraak in digitaal bedrukken voor de textielindustrie

De nieuwe Tx300P-1800B met transportband voor textiel is ideaal voor samples, kleine productieruns en op maat gemaakte bestellingen, zelfs op dik, transparant en elastisch textiel

Amsterdam, 14 oktober 2016

Tx300P-1800B_Main-Visual_01-webMimaki heeft de beschikbaarheid bekendgemaakt van een gloednieuwe textielprinter: de Mimaki Tx300P-1800B (de B staat voor Belt, lopende band). Deze 1,8 meter brede printer is speciaal ontworpen om in de textiel- en kledingindustrie te voorzien in de behoefte aan rendabele kleine textieldrukproducties voor producten of samples. Zijn unieke ontwerp maakt hem geschikt voor het digitaal bedrukken van een breed scala aan stoffen, waaronder volumineuze geweven materialen maar ook transparante stof en elastische materialen zoals breisels. Bij gebruik in combinatie met de Mimaki TP400 pigmentinkten voor textiel voorkomt hij bovendien dat de bedrukte stof een nabehandeling door middel van stomen of wassen hoeft te ondergaan. Zo is er minder ruimte vereist voor on-demand textielprinten.

“Nu consumenten steeds meer online shoppen, zullen online shoppers volgens ons vaak verwachten dat ze de mogelijkheid krijgen om designs naar eigen wens aan te passen in plaats van louter te kunnen kiezen uit het confectieaanbod van winkels”, zegt Mike Horsten, General Manager Marketing van Mimaki EMEA. “Om in te spelen op deze groeiende vraag bij consumenten naar maatwerk, zullen ondernemende designers oplossingen nodig hebben waarmee ze samples en kleine productieruns rendabel kunnen produceren. Wat de soorten stoffen betreft, zullen ze een grotere keuzevrijheid willen dan de beperkte keuze op veel van de bestaande oplossingen voor digitale textieldruk. De Mimaki Tx300P-1800B printer met lopende band is hier geknipt voor. Interessant hierbij is de TP400 pigmentinkt voor textiel. Met deze complete set textielinkten kunnen klanten kleine producties inhouse produceren zonder dat er stomen of wassen aan te pas hoeft te komen.”

Vijf typen inkt voor meer flexibiliteit
Om te voldoen aan de uiteenlopende eisen, zal Mimaki keuze bieden uit vijf verschillende typen inkt voor de Tx300P-1800B:

 • Sb420 dye-inkt van het sublimatietype: Deze inkten zijn geformuleerd om digitaal te drukken op textiel met een polyesterbasis. Ze werken perfect om ofwel rechtstreeks op het textiel te printen ofwel op transferpapier te printen en de print dan met een hittepers aan te brengen op het textiel. Kenmerkend is dat ze een diep en krachtig zwart, duurzaamheid en een breed kleurengamma bieden.
 • Dd400 dye-inkt van het dispersietype: Deze inkt zorgt voor een hoge lichtechtheid en een uitstekende inktaanname op polyester en micropolyester voor sportkleding, gordijnen, outdoortextiel, huishoudtextiel en de auto-industrie.
 • TP400 pigmentinkt voor textiel: Dit is waarschijnlijk de meest flexibele inkt van alle Mimaki textielinkten. Deze inkt kan printen op een grote verscheidenheid aan soorten textiel, zoals weergegeven in de onderstaande tabel. Stomen of wassen is overbodig, waardoor er tijd en kosten bespaard worden en mogelijk minder bedrijfsafvalwater geproduceerd wordt. Wel is het zo dat een bindmiddel of primer aanbevolen is om de kwaliteit te realiseren die zowel producenten als consumenten eisen.
 • Rc400 dye-inkt van het reactieve type: Deze inkten zijn geschikt voor het bedrukken van meer natuurlijke vezels, zoals katoen, zijde en wol. Het mediatransportsysteem met lopende band waarmee de Tx300P-1800B uitgerust is, zorgt ervoor dat het textiel plat neerligt en maakt het gemakkelijk om te printen op textiel met stretcheigenschappen. Deze inkt voldoet aan de hoge normen van de automobielindustrie op het gebied van lichtechtheid. Wel is voor-/nabehandeling van de stoffen vereist om vervagen en afgeven van kleur te voorkomen. De resultaten laten scherpe beelden en rijke, diepe kleuren zien.
 • Ac400 dye-inkt van het zure type: Deze inkten zijn vergelijkbaar met dye-inkten van het reactieve type, aangezien voor-/nabehandeling van de stof nodig is. Typisch voor deze inkten is dat ze heldere, diepe kleuren produceren in het complete kleurenspectrum dat vereist is in de mode- en kledingindustrie. Ze bieden ook een goede licht- en natechtheid.

Deze tabel geeft voor elk type inkt aan welke stoffen geschikt zijn.

  Polyester Katoen Zijde Viscose/Rayon Wol
Dye-inkt van het sublimatietype X        
Dye-inkt van het reactieve type   X X X X
Dye-inkt van het zure type     X X X
Dye-inkt van het dispersietype X     X  
Pigmentinkt voor textiel X X X X X

 
Nieuwe generatie voor digitaal bedrukken: de details
De Mimaki Tx300P-1800B is een exponent van de nieuwe generatie voor het digitaal bedrukken van textiel en kleding. Deze printer:

 • Is een instapmodel uit Mimaki’s robuuste portfolio van textielprinters.
 • Print met snelheden tot 50 vierkante meter per uur en haalt printresoluties tot 1440 dpi.
 • Maakt het mogelijk om bedrukkingen van hoge kwaliteit te produceren op dik textiel, textielweefsel of textiel met uitstekende vezels. Dit is te danken aan de opties voor high head gap printing, waarbij er geprint wordt met een grote afstand tussen het oppervlak van het medium en de printkop. Zo wordt vermeden dat de printkop contact maakt met het medium.
 • Is ter voorkoming van kreukelvorming en scheeftrekking van het textiel respectievelijk uitgerust met een kreukbeveiligingsrol (“crumple-free roller”) en kleefrol (“paste roller”) op zijn transportbandsysteem, wat mooie, stabiele resultaten oplevert.
 • Maakt gebruik van een Nozzle Check Unit om automatisch verstopte spuitmonden te detecteren en te herstellen voor ononderbroken productie van bedrukkingen van hoge kwaliteit en voor minder afval.
 • Maakt gebruik van inktbussen van twee liter ter ondersteuning van continu printen met lagere bedrijfskosten.
 • Maakt gebruik van een golfvormregeltechniek om elke inkt te spuiten op basis van zijn eigen relatieve dichtheid en viscositeit voor precieze plaatsing van inktdruppels op de stof.

“Met zijn snelheid, kwaliteit en flexibiliteit tegen een betaalbare prijs belooft deze nieuwe printer volgens ons aanzienlijk bij te dragen aan de transformatie die zich aan het voltrekken is in de textiel- en kledingindustrie”, voegt Horsten eraan toe. “We kijken ernaar uit om in de komende dagen de eerste machines te tonen op de Bompan stand op Viscom Italia.”

Productspecificaties

  Tx300P-1800B
Printkop On-demand piëzo-printkop
(4 in-line printkoppen)
Printresolutie 360 dpi, 540 dpi, 720 dpi, 1080 dpi, 1440 dpi
Maximale printbreedte 1.880 mm
Maximale mediabreedte 1.900 mm
Inkt Type/Kleur* Sb420 dye-inkt van het sublimatietype (Bl, M, Y, K, LBl, Lm – blauw, magenta, geel, zwart, lichtblauw, lichtmagenta)
Dd400 dye-inkt van het dispersietype (C, M, Y, K, R, Gr, Violet, Pink – cyaan, magenta, geel, zwart, rood, grijs, violet, roze)
TP400 pigmentinkt voor textiel (C, M, Y, K – cyaan, magenta, geel, zwart)*1
Rc400 dye-inkt van het reactieve type (C, M, Y, K, Bl, R, Or, Lk – cyaan, magenta, geel, zwart, blauw, rood, oranje, lichtzwart)
Ac400 dye-inkt van het zure type (C, M, Y, K, Bl, R, Or, Lk – cyaan, magenta, geel, zwart, blauw, rood, oranje, lichtzwart)*2
Verpakkingsformaat van de inkt Inktbus van 2 l
Mediadikte 1,0 mm of minder
Mediagewicht (rol) 40 kg of minder
Mediadiameter (rol) 250 mm (9,8 inch) of minder
Certificeringen VCCI class A/FCC class A/ETL UL 60950-1
CE-markering (EMC-, Laagspannings- en Machinerichtlijn)
CB, RoHS, REACH en RCM
Interface USB 2.0 Hi-Speed/Ethernet 1000BASE-T
Ethernet 10BASE-T/100BASE-TX/1000BASE-T
Stroom Eenfasige wisselstroom AC 100-120 V/AC 200-240 V ±10%
50/60 Hz ± 1 Hz
Stroomverbruik (AC 100 V) 1,44 kW/(AC 200 V) 1,92 kW
Installatieomgeving Temperatuur: 20-30 °C
Vochtigheid: 35-65% RV (zonder condensatie)
Afmetingen (B x D x H) 3.197 mm x 1.798 mm x 1.845 mm
Gewicht 627 kg (1.382,3 lb)

*1 In de toekomst zullen er vier steunkleurinkten verkrijgbaar zijn
*2 Ac400 zal verkrijgbaar zijn in de toekomst
*Type inkt moet opgegeven worden op basis van het geplande gebruik. Type inkt kan niet gewijzigd worden na de installatie.

share: