Nieuwe rekbare inkt van Mimaki creëert nieuwe kansen voor grootformaat printers

LUS-350 inkt laat zich tot 350% uitrekken voor kwalitatief hoogwaardige, duurzame thermogevormde toepassingen met geweldige inkthechting en zonder barsten

Amsterdam,22 april 2016

Mimaki kondigt de beschikbaarheid aan van een gloednieuwe inkt in de zomer van 2016. Mimaki LUS-350 is een unieke, rekbare inkt die geschikt is voor een breed scala aan thermovormingstoepassingen. Denk hierbij vooral aan toepassingen die een uitzonderlijke hardheid en duurzaamheid vereisen, zoals automobielonderdelen. De Mimaki LUS-350 inkt is compatibel met de Mimaki UJF-7151plus en JFX200-2513 printers en zal beschikbaar zijn in CMYK, wit en een unieke doorzichtige inkt.

Moulded-Sign-Sample“Deze nieuwe inkt zal de manier waarop vacuümgevormde – of thermogevormde – toepassingen worden geproduceerd, veranderen”, zegt Mike Horsten, General Manager Marketing EMEA bij Mimaki Europe. “Hiermee maken wij de voordelen van digitaal printen toegankelijk voor dit segment van de markt: digitaal bedrukken voldoet aan de vraag naar een snelle doorlooptijd voor vormwerk van grafisch uitzonderlijke kwaliteit in kleine seriegroottes. Voorheen moesten producten eerst worden vervormd, pas daarna werden de beelden aangebracht. Dit gebeurde handmatig of door middel van zeefdruk, waardoor het een tijdrovend en duur proces was. Voortaan kan thermovormwerk, nog vóór het vervormen, door digitale printers van Mimaki worden bedrukt met inkt die niet barst en niet beschadigd raakt tijdens het warmvervormingsproces. Het resultaat is een prachtige afwerking voor toepassingen zoals auto-onderdelen, mock-ups, gevormde signs, kiosken en nog zo veel meer.”

De details
De Mimaki LUS-350 inkt laat zich tot 350% uitrekken wanneer deze verwarmd wordt tot een temperatuur tussen 120 °C en 200 °C. Na het afkoelen tot kamertemperatuur herstelt de stijfheid van de inkt. Intussen hecht deze zich stevig aan het gevormde product, zonder barsten of afbladderen. Uniek is dat de inkt stijfheid, duurzaamheid en rekbaarheid voor uiteenlopende toepassingen combineert, zonder in te boeten aan beeldkwaliteit. Beelden worden met behulp van gespecialiseerde imagingsoftware geprint op vlakke substraten die daarna de gewenste vorm krijgen door middel van vacuüm-, thermovormings- of andere vormgevingstechnieken.Vacuum-Moulding-after-Printing

“Het mooie aan de inkt, wanneer deze gebruikt wordt in het thermovormingsproces, is dat complexe texturen en ontwerpen van delicate, decoratieve prints behouden blijven, zelfs na de vervorming,” voegt Horsten eraan toe. Extra interessant is de mogelijkheid tot het aanbrengen van meerdere lagen inkt zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de kans op barsten of de kwaliteit van de inkthechting. Zo kun je reliëfeffecten creëren om extra meerwaarde te geven aan de bedrukking.”

Mimaki’s LUS-350 doorzichtige inkt is ook uniek op de markt: de inkt geeft de bedrukking een textuur of een hoogglanzende afwerking die niet kan worden gerealiseerd door enkel gebruik te maken van kleurinkt.

share: