Mimaki presenteert de duidelijke voordelen van nieuw transparant materiaal en end-to-end full-colour 3D printing op Formnext 2022

– De nieuwe Mimaki MH-110PCL met doorzichtige inkt is ontwikkeld om de nauwkeurigheid van hoogwaardige 3D-modellen te vergroten en zal te zien zijn in het werk van post-digitale kunstenaar Taketo Kobayashi.
– Mimaki’s complete, productieve en kostenefficiënte 3D-oplossing voor de Mimaki 3DUJ-2207 zal live op de stand worden gedemonstreerd.

Mimaki Europe, de toonaangevende fabrikant van inkjetprint-, snij- en 3D-printtechnologieën, heeft vandaag plannen onthuld om op Formnext 2022 (15-18 november, Frankfurt, Duitsland) zijn nieuwste oplossingen te demonstreren, die ontwikkeld zijn om nieuwe mogelijkheden te bieden voor fullcolour 3D-modelmakers.

Mimaki (hal 12.1, stand F59) – pioniers op het gebied van 3D printen in uitzonderlijk nauwkeurige, hoogwaardige kleuren – presenteert zijn nieuwste innovatie, de MH-110PCL met doorzichtige inkt. Het heldere 3D-printmateriaal zorgt voor een verbeterde transparantie en elimineert elke gele tint, waardoor kunstenaars, productontwerpers, architecten en medische professionals nauwkeurige modellen met transparante kenmerken kunnen 3D-printen.

Het heldere MH-110PCL materiaal is bedoeld voor gebruik met Mimaki’s vlaggenschip, de 3DUJ-553, een 3D-printer met UV-inkt in full colour. Dankzij MH-110PCL, in combinatie met een van de meer dan 10 miljoen kleuren van de Mimaki 3DUJ-553, kunnen 3D-modelmakers ook doorschijnend gekleurde materialen creëren. Het zijn deze uitgebreide creatieve mogelijkheden voor ontwerpers en de verhoogde natuurgetrouwe nauwkeurigheid voor de medische en architectonische industrie, waar Mimaki naar streeft bij de ontwikkeling van zijn 3D-oplossingen.

“We zoeken voortdurend de grenzen op van wat mogelijk is als het gaat om de ontwikkeling van onze technologieën, de oplossingen voor 3D-printen vormen daarop geen uitzondering”, legt Mark Sollman, Sr. Product Manager bij Mimaki Europe, uit. “We hebben onze expertise in hoogwaardige, ware kleurenreproductie in deze producten verwerkt, zodat onze klanten nieuwe wegen kunnen inslaan als het gaat om de productie van 3D-modellen. Een voorbeeld van iemand die dit doet is 3D-specialist en gerenommeerd Japans kunstenaar Taketo Kobayashi. Een collectie van zijn levendige, ingenieuze kunstwerken is voor het eerst te zien op Formnext op onze stand. Het toont perfect de schoonheid en creativiteit die kan worden bereikt wanneer innovatieve technologie en expressieve kunst samenkomen.”

Wanneer Pure Clear ink MH-110PCL wordt gemengd met een van de meer dan 10 miljoen kleuren van de Mimaki 3DUJ-553, kunnen 3D-modelmakers ook materialen in doorschijnende kleuren maken.
Kobayashi gebruikt 3D-printing om inspiratie te halen uit de oude Jōmon-beschaving en ook om zijn activistische boodschap aan de volgende generatie over te brengen.
Mimaki’s nieuwste 3D printsysteem, de Mimaki 3DUJ-2207, zal ook live printen op de stand en aangedreven worden door Mimaki’s 3D Print prep Pro Cloud-gebaseerde software.

Mimaki’s nieuwste 3D printsysteem, de Mimaki 3DUJ-2207, zal ook live printen op de stand en aangedreven worden door Mimaki’s 3D Print prep Pro Cloud-gebaseerde software, ontworpen om de productie van 3D modellen te stroomlijnen en te optimaliseren met verhoogde automatisering. Het softwareplatform is bedoeld om het 3D-printproces te vereenvoudigen en helpt gebruikers om hun 3D-bestanden voor te bereiden en af te werken voor het printen. Deze geavanceerde software op abonnementsbasis corrigeert automatisch bestandsfouten en optimaliseert 3D-gegevens die worden gebruikt bij het modelleren in de 3D-printer, zodat de uiteindelijke 3D-geprinte objecten er precies hetzelfde uitzien als de objecten die op het scherm worden weergegeven.

De modellen die geprint zijn op de Mimaki 3DUJ-2207, worden vervolgens afgewerkt met de Mimaki 3DCS-322 – een intelligent verwijderingsapparaat van ondersteunende materialen die ontwikkeld zijn in samenwerking met AMs Solutions.

Deze end-to-end oplossing verbetert en automatiseert niet alleen het 3D-printproces, maar ook betaalbaarder. Dankzij de aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding kunnen meer ondernemers, modelbouwers en ontwerpers toetreden tot de creatieve wereld van de full-colour 3D-geprinte modelproductie.

Een nieuwe dimensie voor digitale kunstwerken
De kunst van Taketo Kobayashi plaatst de schoonheid, de cultuur en de lessen van het verleden tegenover een passie voor het aanjagen van verandering en het verlangen dat de mensheid in de toekomst leert en groeit.

Kobayashi heeft in 2011 de Tsunami van Tōhoku meegemaakt, die de kernramp in Fukushima veroorzaakte, en weet dus maar al te goed hoe kwetsbaar onze levens en omstandigheden zijn, hoe we eenvoudige geneugten vanzelfsprekend kunnen vinden en hoe belangrijk het is dat we aan een betere toekomst bouwen. Hij gelooft dat hoewel technologie vaak als de vijand wordt gezien bij het nastreven van dit doel, het in feite een instrument kan zijn dat kan worden gebruikt om ons denken te veranderen en nieuwe, positieve resultaten te creëren die de wereld beter maken. Het is deze theorie die hij met zijn kunstwerk wil illustreren.

Door zich te laten inspireren door de oude Jōmon beschaving, een tijdperk in de geschiedenis waarvan men denkt dat de mensen toen vreedzaam en spiritueel leefden, wil Kobayashi 3D-printing gebruiken om hun denken en zijn boodschappen naar de volgende generatie te brengen. Door te werken met Mimaki-technologie roepen Kobayashi’s nieuwste kunstwerken gevoelens op van de verfijnde sereniteit van het verleden, terwijl ze ook zijn activistische boodschap overbrengen. De kleuren en transparante elementen zijn daarom cruciaal voor zijn kunst. De mogelijkheden van de Mimaki-technologie zorgen ervoor dat hij de maximale beoogde impact van elk model kan bereiken.

“Bezoekers van Formnext mogen de belangrijke en inspirerende kunst van Kobayashi niet missen! Met zijn kunstwerken kunnen ze zien hoe robuuste, geavanceerde technologie kan worden gebruikt om iets heel delicaat en mooi te maken. De modellen leveren een krachtige boodschap voor de toekomst, maar laten ook perfect zien hoe onze oplossingen zijn ontworpen om kleur op de voorgrond te plaatsen, creativiteit te ontketenen en deuren te openen voor nieuwe denkers in verschillende industrieën om iets nieuws, en mogelijk zelfs baanbrekend, te produceren met fullcolour 3D-printing”, aldus Sollman.

share: