Zelf bedrukken is goedkoper en sneller

De Promocompany in Ede is een groothandel in relatiegeschenken, die in zijn vijfentwintigjarig bestaan een belangrijke speler is geworden in de online verkoop van relatiegeschenken. Onlangs besloot het handelsbedrijf zelf te gaan bedrukken en schafte daarvoor twee Mimaki printers aan.

Internetsales

Oprichter Edwin Steinmeier van de Promocompany heeft met vijftien gespecialiseerde websites groots ingezet op internet. De sites usbcompany.nl en snoeppotten.nl zijn daarbij de hardlopers. “Op de sites gaan we voor relevantie. Mensen die op die site komen, lezen alles over het specifieke product,” zegt Edwin. Om de groei aan te kunnen is de Promocompany begonnen met rechtstreekse import uit China. In eerste instantie kwamen daar bedrukte artikelen met een levertijd van acht tot negen werkdagen vandaan. Dat moest sneller om in de markt mee te kunnen doen, zo vond Edwin. “We hebben nu grote aantallen op voorraad en bedrukken ze zelf zodat we kleine hoeveelheden binnen drie dagen kunnen leveren. “

Zelf bedrukken

Om zelf te kunnen bedrukken investeerde het bedrijf in 2017 in twee printers van Mimaki, de CJV 150-7; een geïntegreerde printer/cutter en een UJF-6042 MkII; een A2 formaat UV LED vlakbed printer, die werden geleverd door Igepa.
Edwin Steinmeier: “Het gaat echt om de snelheid. Men is zo gewend aan snelle leveringen van bestellingen op internet. Door zelf te gaan drukken, kunnen we nu een nog scherpere prijs bieden en snel leveren.”
“We komen niet uit de sign of zeefdruk industrie. We zijn echt een handelsbedrijf dat door de vraag uit de markt zelf is gaan produceren. We hebben wel al langer een grafische vormgeef afdeling die de klanten ondersteunen en proefafdrukken maken. Grafische productiekennis hadden we niet. Maar de machines zijn tegenwoordig zo eenvoudig te bedienen, dat na een paar trainingen de productie al vlekkeloos verliep”.

Snoeppotten

Naast het beprinten van usb-sticks op de vlakbed machine, gaan er nu zelfs ook hele snoeppotten onder deze machine. Het blijkt dat de snoeppot één van de meest succesvolle relatiegeschenken in ons land is. Edwin: “Wij vullen en bedrukken snoeppotten. We doen alles in eigen beheer. We hebben een inpakcentrale die helemaal ingericht is op het vullen van snoeppotten. Op de site snoeppotten.nl kun je ze bestellen met opdruk in glas of kunststof met vulling naar keuze. Snoeppotten hebben een enorme aantrekkingskracht op een balie of in een showroom en zijn relatiegeschenken met een lange houdbaarheid. Ze blijven gewoon lang staan.”“We kwamen bij Mimaki indertijd voor een stickermachine. In de showroom van Mimaki kwamen we tot de conclusie dat we ook zouden kunnen investeren in een machine die rechtstreeks op de potten drukt. Dat ziet er veel beter uit en met de juiste primer wordt het nog vaatwasser bestendig ook. Dus dat zijn we gaan doen met de flatbed uv printer op glas en kunststof. Daar zijn we uniek in.”

Ronde oppervlakken

Zo rolde de productie van de Promocompany haast letterlijk van het ene in het andere project. Door bij de Mimaki UJF-6042 een zogeheten Kebab optie te bestellen, kwamen er nieuwe mogelijkheden, zoals het bedrukken van Dopper drinkflessen, waarvan in bijgaande video een mooi voorbeeld te zien is.

Eindeloze mogelijkheden

De Mimaki printers staan niet stil bij de Promocompany. Naast USB-sticks passeren ook Powerbanks en VR-brillen de machines. Edwin Steinmeier is er tevreden mee. Storingen heeft hij nog niet meegemaakt. “Het draait echt probleemloos,” zo geeft hij aan.
Ook hij is begonnen met Google toen hij op zoek ging naar printers die voor hem geschikt waren. Hij zag op het web dat een collega-bedrijf, IGO Post, naar tevredenheid met Mimaki werkte en besloot diverse dealers van deze producent uit te nodigen voor een gesprek. De click was er met Igepa waarna de keuze op deze dealer viel. “Als je met deze machines aan de gang gaat, dan blijkt het aantal mogelijkheden eindeloos te zijn,” besluit Edwin Steinmeier.